Megnéztük: Starbuck

Biztos megesett már a kedves olvasóval is, hogy egy kellemes nyári délutánon elmélázott, milyen lehet 533 gyermek apjának lenni. Nem? Sebaj, hiszen ez a kanadai-francia komédia megteszi helyettünk, méghozzá nem akárhogy. A Starbuck életszagú, vicces, kedves és imádnivaló, ajánlatos mindenkinek, aki szereti a boldog pillanatokat. Bővebb kritika az ugrás mögött. 

starbuck.jpg

Filmünk hőse a nagy gyermek, David Wozniak, látszólag teljesen hanyag, lusta, örök vesztes típus. Komoly tartozásai vannak az uzsorásoknak, amit nehezen tud fedezni fizetéséből, amit a hússzállításért kap - mellesleg ezt a munkát is azért kapta, mert a vállalkozás a családjáé. Folyton elkésik, elfelejti a feladatait. Ha ez még nem lenne elég, a gyermekáldás is az ölébe hullik, csakhogy a barátnője ahogyan közli vele, hogy terhes, ki is dobja, mondván teljesen elhanyagolja. David nehezen viseli a dolgot, hiszen úgy érzi készen áll az apaságra és szeretne is már egy gyermeket.

Ahogyan ezen búsul otthonában, ironikus fordulat következik be életében. Meglátogatja egy spermabank alkalmazottja és közli vele, hogy mivel a '80-as években igencsak aktívan adományozott spermát, mára 533 gyermeke él valahol a világban és ebből több mint száz tudni akarja ki ő. Hősünk magába néz, megfogadja, hogy megváltozik, visszanyeri barátnője kegyeit és felkutatja ivadékait, hogy megismerhesse őket. Egyesével keresi hát meg a fiatalokat és bár belátja, hogy apja nem lehet mindnek, azért megpróbál segíteni nekik megoldani különféle problémáikat. 

Bár lehetetlen szituációt ismertet a film, a Starbuck nézője mégsem szembesül azzal a problémával, hogy ne tudná átérezni a cselekményt. A jelenetek életszerűek, a poénok inkább aranyosak, mint durvák. Szerkezetéből adódó érdekesség, hogy a látogatások alkalmával a film mindig új és új személyiségeket mutat be. Ebből kifolyólag, David problémamegoldásainak köszönhetően mindig új tanulságokkal szolgál a film. Apropó tanulság! A mai hollywoodi filmvígjátékokhoz viszonyítva jelentős eltéréseket észlelhet az ember, a történetnek itt mondanivalója van, a poénok nagy részére bármilyen jellemzőt lehet aggatni, csak azt nem, hogy olcsó. Bár alapvetően a komédiáknál nem gyakran beszélünk erről, de a színészi játék is erősebb, legjobban a Davidet játszó Patrick Huard játékát élveztem, aki nem kis feladatot vállalt be ezzel a filmmel, néhányszor láthatóan nehéz dolga volt, de ő ugrotta az akadályokat. A terebélyes számú fesztiváldíjjal rendelkező mozi idén amerikai remaket is kap, Cobie Smulders és Vince Vaughn főszereplésével, ezt az eredetit jegyző Ken Scott rendezi, a címe "The Delivery Man" lesz.

patrickhuard_6_starbuck_hires_wide-1d2e66fef4bd5fc6190632dd2d66ac9910a07ab1-s6-c30.jpg

Aki egy szórakoztató, könnyed komédiára vágyott, végre örülhet, a Starbuck duplán kielégíti igényeit. Egyszerű, de nagyszerű, szívmelengető, kilép a manapság divatos vígjátékok sémájából. Nem akar túl sokat fogni, ez a legnagyobb erénye. Nevettetni akar, nagyon jól csinálja. 

Fehér Tamás