Ajánló: Félelem és reszketés Las Vegasban

Szerintem sok tizenéves elgondolkodott már azon, hogy milyen lehet kipróbálni valamilyen drogot vagy tudatmódosító szert. A világon rengetegen halnak meg az illegális drogoktól, köztük sok fiatal is. Véleményem szerint, ha a drog prevenciós előadásokon inkább levetítenének néhány olyan filmet, mint például a Félelem és reszketés Las Vegasban vagy a Rekviem egy álomért, akkor tizedannyira csökkenne a drog általi halál a fiatalok körében.

A Félelem és reszketés Las Vegasban egy 1998-ban készült amerikai film. A film műfaja dráma, de szabadosan egy drogos road movie-nak is lehetne nevezni. Rendezője és forgatókönyvírója a Monty Pythonból ismert Terry Gilliam, aki többek között a Brazil illetve a 12 majom című filmeket is jegyzi. A film Hunter S. Thompson regénye alapján készült. Az ő alteregóját alakítja a filmben Johnny Depp. Thompson találta ki a Gonzo újságírást, mely elveti a hagyományos újságírás eszközeit, helyette a személyes tapasztalatokra és érzésekre hagyatkozik. De persze nem árt néha belőve is lennie az újságírónak egy-egy cikk írása közben.Film_175w_FearLoathing_original.jpg

A történet 1971-ben játszódik, a Nixon-éra alatt. Ezekben az években már hanyatlott a hippi-korszak, de hőseink még egyszer utoljára szeretnék kiélvezni a hippizmus által nyújtott „vívmányokat”. Raoul Duke-ot Las Vegasba küldik, hogy tudósítson egy motorversenyről. Vele tart ügyvédje, Dr. Gonzo is. A két férfi mindenféle droggal és itallal vág neki az útnak.  A filmnek igazából nincs cselekménye. Hőseink delíriumos állapotait láthatjuk felváltva. Azt tekinthetjük meg, ahogy valamelyik férfi lemegy a saját tudatalattijába és ott valami nagyon nem hétköznapi történik. Duke és Dr. Gonzo multitoxikománok, vagyis a létező összes drogot használják. Nekik mindegy melyik tudatmódosító szert használják, a lényeg, hogy folyamatosan rajta legyenek valamilyen szeren, és hogy mindig valami újat próbáljanak ki. Raoul Duke narrációjában hallhatjuk például a meszkalin, az éter, és az LSD hatásait illetve következményeit. E hatásokat és következményeket elképesztően sokkoló és erős jelenetekben tárja elénk a rendező. A néző hatása alá kerül a jeleneteknek, és 100%, hogy nem akarja kipróbálni azokat a szereket, amelyekkel hőseink élnek.

Raoul Duke szerepében Johnny Depp, Dr. Gonzo szerepében Benicio del Toro brillírozik. Az arcukról, a tekintetükről látható, hogy éppen melyikük van teljesen belőve. Szinte nincs tiszta pillanatuk a filmben. Nagyon hitelesek mindketten. A szerepre készülés miatt Depp Thompsonnal élt több hónapig, hogy tanulmányozhassa annak minden gesztusát és jellemét. Még ruhákat is kért a regényírótól, amelyeket aztán a filmben viselt. Del Toro pedig több mint 20 kilót szedett fel a szerep kedvéért. Feltűnik még a filmben Christina Ricci, Cameron Diaz, Ellen Barkin, és Gary Busey egy-egy jelenet erejéig. Nagyon ütősek még a filmben dialógusok illetve a fényképezés. Csodálatos és hátborzongató képeket kapunk a nevadai sivatag kietlen vidékéről és hőseink kábulatában feltűnő szörnyekről is. A film erőssége továbbá a rendezés, Gilliam több ponton zseniális kis utalásokat tesz a könyvre. A cselekmény drámaisága mellett vannak szórakoztató pillanatok is, ahogy azt egy Terry Gilliam filmtől megszokhattuk.  Egy szó, mint száz: a Félelem és reszketés Las Vegasban kihagyhatatlan és erősen ajánlott film.

                                                                                                                      Gaál Csaba