Ajánló: A profi

Szomorú apropóból írok a filmről, ugyanis tegnap hunyt el Georges Lautner, a film rendezője. Többször dolgozott együtt Jean-Paul Belmondo-val, aki ennek az alkotásának is főszereplője. Szerintem A profi a rendező legjobb filmje. Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki akármilyen kontextusban, de ne hallott volna a filmről. Olyan mestermunka ez, amely minden évtizedben csak egyszer születik. Az európai filmek gyöngyszeme. Számomra különlegesség, hogy a filmben szereplő titkos ügynöknek (Josselin Beaumont) J. B. a monogramja, csakúgy, mint James Bond-nak és Jason Bourne-nak, akik történetesen szintén a filmtörténelem két emblematikus szuper ügynöke. Bevallom, én Joss-t kedvelem a legjobban hármuk közül.

Ennio Morricone - Le Professionnel (1981).jpg

A történet szerint Josselin Beaumont-t, a francia titkosszolgálat ügynökét egy afrikai országba küldik, hogy ott ölje meg az ország diktátorát, N’Jala elnököt. A diplomáciai helyzet azonban megváltozik. Az ügynököt elkapják, a kormánya pedig feláldozza őt. 2 év után sikeres szökést kísérel meg a munkatáborból. Néhány hónap után Beaumont éppen akkor érkezik meg Párizsba, amikor N’Jala elnök is a városban tölt 3 napot…

A profi alapjában véve egy bosszútörténet, de elképesztően humoros is tud lenni. Teljes értékű dráma és teljes értékű vígjáték. A zseniális az a filmben, ahogy Beaumont bolondot csinál a komplett titkosszolgálatból. A filmben el is hangzik a sakkban használatos kifejezés, miszerint „nála van a fehér”, tehát mindig lépéselőnyben van a szolgálattal szemben. Folyamatosan improvizál. Eljut a feleségéhez egy kiváló csellel, miközben a szolgálat emberei figyelik a felesége házát. A barátja megpróbálja tőrbe csalni, amiből egy zseniális húzással vágja ki magát. Beaumont célja leszámolni N’Jala elnökkel, és ezért minden eszközt bevet. Az érdekesség az, hogy Joss azt hangoztatja a filmben végig, hogy ő csak a feladatát végzi. 2 éve N’Jala megölésére kértek fel, azóta ezt a megbízást nem vonták vissza, tehát ő még mindig parancsot teljesít. Mint azt már említettem, a filmben szórakoztató elemek mellett nagy hangsúlyt a dráma is. Ilyen például Rosen és Beaumont párbaja. Rosen egy nagyszerű, de gátlástalan rendőr, aki mindenáron meg akarja ölni Joss-t. Az ő párharcuk túlmutat a cselekményen, ez a jó és a rossz párbaja. A film vége az igazi dráma, amelyet most ajánló révén nem ecsetelek.

profi.jpeg

A profi erőssége a nagyszerű forgatókönyv mellett Lautner kiváló rendezése. Nincs egy unalmas pillanat a filmben, hol üdítő, hol pedig nagyon feszült jelenetek váltogatják egymást. Jean-Paul Belmondo élete alakítását nyújtja Beaumont szerepében. Egyszerre kemény és elragadó. A film nem lenne ugyanaz felejthetetlen zenéje nélkül, amelyet maga a mester, Ennio Morricone szerzett. Kiválóan illeszkedik a zene a filmhez, Beaumont kálváriáját testesíti meg.

Egy szó, mint száz: A profi egy zseniális film, minden elemében tökéletes. Nekem ez a film a személyes kedvencem, legalább 10-szer láttam már, de nem tudom megunni. Ez a film minden filmszerető számára kötelező darab.

Gaál Csaba