Megnéztük: Walter Mitty titkos élete

Meggyőző promóciós kampányt folytatott, s jó néhány emberrel képes volt elhitetni Ben Stiller és a Goldwyn klán, hogy az új kontextusba helyezett álmodozó története olyan emóciókkal bírhat majd mint a Forrest Gump. Jelzem, nem lenne szerencsés az összehasonlítás, jóllehet Ben Stiller új rendezése nem rossz alkotás, egészen szerethető, de több pontnál - őszinte sajnálatunkra - kudarcot vall. Villámkritika.

The-Secret-Life-of-Walter-Mitty-LIFE.png

James Thurber - anno még '47-ben - két kézzel könyörgött, sőt még egy komoly összeget is felajánlott Norman Z. McLeod rendezőnek, hogy rövid sztoriját még se vigye filmre. A Secret Life of Walter Mitty ennek ellenére elkészült, s Danny Kaye üdítő játékával pedig még ma is sokak számára nagy klasszikus. A remakeje viszont már holtbiztos, hogy nem lesz az. Ben Stiller verziójában Walter Mitty (Stiller) a haldokló Life magazin negatív osztályán dolgozik, s egy véletlen folytán olyan helyzetbe keveredik, hogy kénytelen kitörnie egysíkú életéből. Drámai szükséglete egy negatív felkutatása és egy nő megszerzése között határolódik be, ily módon a film pedig nem is kínál többet mint egy bármely más romantikus-kaland-tucatfilm. 

Stiller - aki színészként talán még megállja a helyét, ám mint direktor semmiképp - nem tud szakítani a klisés álomgyári mozival, s egy újabb sekélyes, helyenként túldramatizált filmet tesz le az asztalra. Mindezek ellenére nem könyvelhetjük azt, hogy jelen mű selejt. Tudunk felmutatni pozitívumokat. Ott van például az a mérhetetlen gúny amivel a vállalatvezetőket ábrázolja, vagy Stuart Dryburgh gyönyörű képei, néhány jól eltalált utalás és poén, és maga a Life mottó: “To see things thousands of miles away, things hidden behind walls and within rooms, things dangerous to come to, to draw closer, to see and be amazed and to feel that is the purpose of life.” Közhely? Nem érzem így, bár önök csak tudják: minden relatív.

Szóval, aki szereti a könnyed drámázást az nem fog csalódni, aki viszont már unja az ilyesfajta alkotásokat, az jobb ha távol tartja magát, és inkább beül a vaskalapos konzervatív frigid anyukák rémálmára (A Wall Street Farkasa), vagy szemezget a már a moziból ugyan kifutott, de a 2013-as év kihagyhatatlan csemegéiből (A nagy szépség, A vadászat). 

B.Ú.É.K! - Komoróczy Tibor