Ajánló: In Bruges

Ezt a filmet sokan Erőszakik címen ismerhetik, de ez komoly félrevezetésekre adhat okot. Éppen ezért az eredeti címet fogom használni. Én, amikor először olvastam a filmről, valami könnyed, laza vígjátékra számítottam. Nem azt kaptam, de ilyen kellemesen ritkán csalódok. Ez a film egy kőkemény dráma. A rendező, Martin McDonagh ír drámaíró, akinek ez a második rendezése. Egy drámaíróhoz méltó ez a film. Az alkotásban elképesztő fordulatok, pengeélesre írt dialógusok, három nagyszerű karakter, és jellemfejlődések vannak.

A történet három bérgyilkos körül forog. Ray és Ken Bruges-be mennek egy zűrös akció után, ahova főnökük, Harry küldi őket. Ray-nek nem tetszik a város, unatkozik. Ken megpróbálja őt bíztatni, hogy nem kell sokáig maradni, Harry nemsoká visszarendeli őket. Aztán Ken kap egy hívást a főnöktől, amely nem várt fordulatot hoz…ez kell.jpg

Ahhoz, hogy ajánlani tudjam az In Bruges című filmet, néhány poént le kell lőnöm. A film 20-30 percig lassú mederben folydogál. Ray és Ken bejárják a várost. Ray folyton zsörtölődik, de nem tudjuk miért. Aztán kiderül, hogy az előző melóban véletlenül megölt egy kisfiút, azért ennyire cinikus mindennel szemben. Ken pedig megkapja feladatnak Harrytől, azt, hogy ölje meg Ray-t. Ez film jól mutatja be a bűnözők, gyilkosok erkölcseit. Ők lelkiismeretlenül végzik a dolgukat, ezért annak a kevés erkölcsi alapnak, amely meg van nekik, nem szabad megborulnia, mert akkor végük van. Ilyen alap ebben a filmben a gyermekgyilkosság. Erről szól alapvetően ez az alkotás.

Az In Bruges nagyon groteszk hangvételű. A groteszkségéből alakulnak ki vicces jelenetek, dialógusok. Nagyszerű a rendezés. A film lassúsága párhuzamban van Ray lelkivilágával, a gyötrődésével, bűntudatával. A tempó igazából a film felétől nagyon felgyorsul egy kiváló jelenetnek köszönhetően, amit most ajánló révén nem szeretnék taglalni. A forgatókönyv briliáns, zseniális fordulatok vannak a filmben. A zene nagyszerűen illeszkedik a film kesernyés, borús hangulatához. A legfontosabb talán a színészek játéka. Colin Farrell-re mintha csak ráírták volna ezt a szerepet. Nagyon jól játssza ezt a szerencsétlen gengsztert. Brendan Gleeson Ken szerepében szintén kiváló, talán erkölcsileg ő áll a legmagasabb fokon. Ralph Fiennes pedig valami frenetikus ebben a pszichopata főnök szerepben. Mindent kihoz ebből a karakterből.

inbruges-review-01.jpg

Véleményem szerint ez a film az utóbbi tíz év legjobb három filmje között van. Amikor ilyen kiváló alkotást nézek, akkor gondolok arra, hogy még nincs minden veszve, mármint filmgyártás terén. Mert ez nem tartozik a „trendi” filmek közé. Ez a nagyszerűek mellé sorolandó.

Gaál Csaba