Ajánló: Nagymenők

A Nagymenők Martin Scorsese első nagyszabású gengszterfilmje, amelyet 1990-ben mutattak be. Sokak szerint a műfaj legjobb filmjét sikerült elkészítenie Scorsese-nek. A film Henry Hill igaz története alapján készült.

A történet kb. 30 évet ölel fel, az 1950-es évektől a 80-as évekig, és New York, zömmel olaszok lakta részében játszódik. A két narrátor - Henry Hill és Karen Hill - végig jelen van a sztoriban. Mesélik és értelmezik a cselekményt. Scorsese az előbb említett narrátorokkal illetve a film egészében folyamatosan szóló zenékkel utánozhatatlan hangulatot képes sugározni a nézőnek. Nincs egy unalmas pillanat sem. Scorsese specialitását jól jellemzi, hogy az alkotásban lévő zenék mindig az adott évtizedre jellemző slágerek. A rendező itt alkalmazta először a gengszterfilmjeire jellemző stílusjegyeket: a groteszk jeleneteket, a pergő cselekményvezetést, és a már említett narrációt illetve zenehasználatot.

goodfellas.jpg

A Nagymenők kiválóan mutatja be a maffia, jelen esetben a Cosa Nostra rendszerét. A narrációkból megismerhetjük ezt a zárt közösséget. Ahogy Henry mondja a filmben: „mindenkit hülyének néztünk, aki máshogy élt, mint mi”. A gengszterek megvetik azokat, akik rendesen dolgoznak. Egyszerűen így szocializálódtak. A rendező zseniálisan mutatja be a gengszter élet szép és nehéz pillanatait. Itt nincs helye moralizálásnak. Ha feleslegessé válik valaki vagy nem követi a szabályokat, meghal. Ha esetleg rosszul válaszol egy tréfára, meghal. Folyamatos megfelelésnek van kitéve egy gengszter. Scorsese olyan dokumentarista hatást képes elérni, amelyet addig csak ritkán lehetett látni filmvásznon. A Nagymenők volt az első olyan film, amely a gengszterség valódi, nyers arculatát mutatta be, szemben az előző gengszterfilmekkel.

A hitelességet a nagyszerű forgatókönyvnek és a dialógusoknak köszönhetjük. A filmben közel 300-szor hangzik el a „fuck” szó, de ez szinte természetes egy Scorsese rendezte gengszterfilmben. Hatalmas ereje a Nagymenőknek a színészek játéka. Ray Liotta nem különösebben jó színész, de Henry Hill-t nagyszerűen hozza. Lorraine Bracco Henry feleségeként fergeteges alakítást nyújt a pszichopatává váló nő szerepében. Robert De Niro hozza a tőle elvárhatót, kisujjból kirázza az érzéketlen, pszichopata, nagymenő gengsztert. Az alkotás egyértelműen legnagyobb alakítását azonban Joe Pesci nyújtja. Az igazi Henry Hill mondta, hogy Pesci 90%-ban visszaadta az igazi Tommy DeVito-t. Tommy tele van alacsony emberek frusztrációjával, akik próbálják kompenzálni alacsonyságukat. Egyfolytában beszél, viccelődik, próbál megfelelni a környezetének. Pesci briliáns ebben a szerepben, már csak miatta is érdemes megnézni a filmet.

goodfellas-turns-20.jpgA Nagymenők egy korszakalkotó mű, amely a művészfilm és a közönségfilm határán egyensúlyoz, méghozzá zseniálisan. Scorsese megtartja benne stílusjegyeit, de kellően kommersz, és könnyen befogadható a gengszterfilmekért nem rajongóknak is. Az egyik kedvencem, évente legalább kétszer megnézem. A Nagymenők a kötelezően megnézendők közé tartozik minden filmbarát számára.

Gaál Csaba