Megnéztük: Amerikai botrány

2013 egyik legnagyobb Oscar várományosa

A karakterek mélyek, a sztori vezetése remek, a frizurák borzasztóak, stílusos, '70-es éveket felidéző muzsika. Többek között ezek az elemek alkotják az Amerikai botrányt, mely egy igen jól eltalált, stílusos és vonzó krimi, mely bővelkedik vígjáték elemekkel is. David O. Russell alkotása nívós esélyese a 2013-as év oscar dömpingjének, érdemes rá odafigyelni, mert akár még a fődíjat is elviheti..

american-hustle-posters-sony.jpg

A filmakadémiai jelölésekkel elárasztott David O. Russell ezúttal a 70'-es évek FBI aktáiban matat, ugyancsak fél kézzel, másik kacsója az egytől egyik kiváló színészekből álló gárdát igazgatja, hihetetlen precizitással és kivételes hozzáértéssel. Az Amerikai botrány könnyen jellemezhető: színészfilm, egy nem túl mély de fordulatos, érdekfeszítő sztorival, melynek "részei igaz történéseken alapulnak".

Amikor a ravasz séróbáró szélhámos Irving Rosenfeld (Christian Bale) találkozik a dörzsölt, égető ambíciókkal rendelkező sztriptíztáncossal, Sydney Prosserrel (Amy Adams), hamarosan kiderül, hogy ketten halálos svindler párost alkotnak. Életük a szeretkezés és az átverés körforgásává változik, mígnem - ahogyan az lenni szokott - látogatást tesz náluk az FBI, Richie DiMaso (Bradley Cooper) ügynök vezetésével. A Lady Edith Greensley álnéven tevékenykedő Sidney-t őrizetbe veszik, majd alkut ajánlanak Irvingnek. A kóklerduónak segítenie kell az FBI-nak négy hozzájuk hasonló csaló leleplezésében, ha ez megtörtént, szabadon távozhatnak.

935381-american-hustle.jpg

Akár ilyen egyszerűen is lejátszódhatott volna Irving és Sydney története, ha Richard DiMaso nem egy beteljesületlen, sikeréhes ám közönséges zsaru, aki az általa hőn áhított "nagy fogás" érdekében a tisztátlan eszközöktől sem riad vissza. Így jön hát a képbe "New Jersey állam legvisszafogottabb befolyásos embere", Carmine Polito (Jeremy Renner), Camden polgármestere. A mintaszerű életet élő férfi nemes célja, hogy felvirágoztassa szeretett városát, munkahelyet és jobb élhetőséget teremtsen, ha valaki támogatná anyagiakban, őt sem hatná meg, ha esetleg az adomány forrása nem tiszta. Richie észreveszi a lehetőséget, segítőivel kieszelnek egy sztorit, mellyel felültethetik és rács mögé dughatják az amúgy tiszta erkölcsű államférfit. Röviden és tömören ezekből az összetevőkből áll össze egy amerikai botrány. 

A néhol stílusát még nem mindig találó alkotás ugyan többet rejtett magában, de az adott összetevők rendkívül magas szintűek és elviszik a hátán a filmet. Köztudott, hogy a direktor kedveli az improvizációt, legújabb filmjében ez hatványozottan kapott szerepet. A mozi rutinosabb színészeinek teljesítményére kiválóan hatott ez a trükk, így Christian Bale és Amy Adams valósággal ragyognak szerepükben. A majdnem 20 kilót hízott Bale újfent bebizonyította, hogy azt csinál a testével, amit akar, úszógumijával és persze a remek játékával benevezte magát az idei Oscarra. Ugyancsak jelölték Amy Adamst is, kinek ez már az ötödik ilyen, igazán kijárna már neki az érdem. Emellett David O. Russell két kedvence, a Cooper-Lawrence duó is gazdagodott egy-egy jelöléssel, teljes joggal. A rendező maga is indul a legjobb rendező díjáért, melynek méltó tulajdonosa lenne, valami viszont azt súgja, még ez sem az ő éve lesz.

Hustle1.jpg

Az Amerikai Filmakadémia idei díjátadójáról tehát nem egy szobrot elvihet O. Russell botránya, 10 jelölésével a főbb kategóriákban is nagy eséllyel befuthat, főleg ha a legjobb filmnek is megszavazzák. Ennek ellenére az Amerikai botrány hiányérzetet von maga után, hiszen sokkal kiforrottabb lehetett volna az alkotás. Időnként stílusa erőltetettnek hat, törekvései ellenére nem mindig éri el a kívánt hatást. A történet sokkal életszerűbb és súlyosabb lehetett volna, a lezárás kifejezetten gyermeteg ahhoz képest, amit tartogatott magában. Ennek az oka talán pont az Oscar volt. 

Mindazonáltal az Amerikai botrány cseppet sem kihagyott ziccer. Egy ugyancsak stílusos produkció, kiemelkedő alakításokkal, karakterekkel és emlékezetes sztorival. Vitán felül 2013 egyik nagyja, megállja a helyét az idei kivételesen erős mezőnyben is. 

Fehér Tamás