Kult: Oscar 2014: Kedvencek és befutók

Év elején minden lelkes filmszerető felfigyel egy évről-évre ismétlődő filmes eseményre. Ez bizony az Amerikai Filmakadémia díjainak átadója, vagy más néven az Oscar-gála, mely idén már nyolcvanhatodik alkalommal kerül megrendezésre. Az Oscar a filmes világ legrangosabb díja, 24 kategóriában osztják ki. Mivel már majdnem egy évszázada megy a versengés a szobrokért, nagy hírverést követi az eseményt. A gála éjszakája idén március harmadikán lesz, itt tiszteletét teszi a filmes világ krémje, így nem hiába követi rengeteg ember figyelemmel a díjátadót. 

86oscars_logo1.jpg

Talán évek óta nem volt ilyen nehéz megmondani, egy-egy díjat melyik alkotás visz majd el. Idén remek jó film érkezett a mozikba, a választékból 4-5 teljes joggal nevez a legjobb film díjára. Az Amerikai botrány remek alakításaival a legtöbb hozzáértőt megvette, így nem lenne meglepő, ha végül David O. Russell filmje győzedelmeskedne. Nagy riválisa, a 12 év rabszolgaság, mely szintén 10 jelölést zsebelt be, története egy amerikai történelmi eseményt dolgoz fel, nem egyszer fordult már elő, hogy ilyen tematikájú alkotás ért aranyat. A Gravitáció a kritikusok kedvence volt, Alfonsó Cuarón műve a világűrben játszódik, legnagyobb erőssége a látványvilága, nagy mozis sikereket ért el megjelenésekor, monumentalitása sikert hozhat. Legnagyobb sansza ennek a hármasnak van a végső győzelemre, de születhet meglepetés, így akár a Wall Street-i bróker története Scorsese tolmácsolásban, a Matthew McCounaghey fergeteges alakítását magával hordozó Mielőtt meghaltam, de még akár a sokrétű jövő-romantikus sztori, A Nő is befuthat.

A legnagyobb versengés azonban még így sem a legjobb film kategóriában megy majd, a legjobb férfi főszerepért járó szobor tulajdonosa a legkérdésesebb. A 77 éves Bruce Dern a Nebraska című filmben nyújtott alakításáért, vagy Chiwetel Ejiofor, a 12 év rabszolgaság főszerepéért igazán meglepő lenne, ha díjat kapnának idén, hisz a további három férfi színész kivételes alakításai viszik a mezőnyt. Christian Bale a Harcos című szintén David O. Russell rendezésében készült filmért már volt díjazott, akkor egy hihetetlen fogyást mutatott be a szerepe kedvéért, most ennek épp az ellentétét. Az Egyesült Királyságból származó színész majdnem 20 kilót szedett fel a szerep kedvéért, Irving Rosenfeld, a profi szélhámos karakterét kivetnivaló nélkül formálta meg, de a kategória favoritja még így sem ő. Leonardo DiCaprio Oscar-díja már igazán esedékes lenne, hisz amellett, hogy a korosztálya egyik legtehetségesebb színésze, ez már az ötödik jelölése. DiCaprio szobráért jelenleg a teljes internet szorít, hisz ha idén sem ő viszi el a díjat, akár évekre visszavonulhat a filmezéstől. A párharc másik tagja Matthew McCounaghey, aki az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése, a romantikus komédiák szépfiú szerepeiből pillanatok alatt az igazi színész nehézfiúk csoportjában találhatta magát. A Mielőtt meghaltamban való alakítása első osztályú, lenyomhatja Leo-t, akinek a jelöltségei alatt bizony nem ez volt a legjobb alakítása. 

wows-02.jpg

A legjobb női főszerepre jelölt hölgyek mind tudják már milyen Oscart nyerni, Amy Adams kivételével, aki ellenben már öt jelöléssel bír, így alighanem ő a kategória favoritja. Emellett Adams élete egyik legkiforrottabb alakítását nyújtotta, David O. Russell rendezésében 2009-ben a Harcos című filmért is begyűjtött egy jelölést, valamint a tavalyi Mesterért is jelölték. Továbbá az ötszörös jelölt Nőben is jót játszott. Ennek ellenére Cate Blanchett megkaphatja helyette a második díját, hisz idén a Golden Globe-ot és a Brit Filmakadémia érdemét is ő kapta. 

A legjobb férfi mellékszerep díja is erősen kérdéses, nehezen megtippelhető. A Jonah Hill IMDb adatlapját böngészők meglepődhetnek, hisz a leginkább vígjátékokban szereplő színész már birtokol két jelölést. Idei karaktere sem áll messze egy komédia szereplőjétől, azonban mégis érzékelhetően komolyabb alak, remek alakítással. Scorsese kiválóan instruálhatta az idén 30 éves színészt, hiszen a Wall Street farkasában nagyszerű játékot mutatott, méltó győztese lenne a szobrocskának. Csak úgy, mint Jared Leto, aki évek után egy top alakítással tért vissza a filmezéshez, vagy Bradley Cooper, aki tavaly is versenybe szállhatott egy díjért. 

A legjobb női mellékszerep díja valószínűsíthetően a 12 év rabszolgaság szereplője, Lupita Nyong'o zsebében landol, de Golden Globe sikere után Jennifer Lawrence is eséllyel pályáz a díjra. A 23 éves színésznő sikere ugyanakkor nagy érdekesség lehet, hiszen Lawrence már a második díját nyerné ezzel, a tavalyi Napos oldal legjobb női főszerepe után. 

jennifer_amy-434283.jpg

Nagy lehet még a versengés a legjobb rendezőnek járó szoborért is, Cuarón, Steve McQueen, Alexander Payne, David O. Russell és még az öreg motoros Martin Scorsese is jelölve vannak. A legtöbben Alfonso Cuarón győzelmére számítanak, de nem lepne meg senkit az ötödjére jelölt David O. Russell, vagy Steve McQueen győzelme.

A legjobb idegennyelvű produkció kategóriájában, (ahová majdnem a hazai Nagy füzet is befért) a belga Alabama és Monroe, a kambodzsai The Missing Picture, a palesztin Omar, az olasz Nagy szépség és a dán Vadászat reménykedhetnek. A két fő esélyes a letaglózó Vadászat, Mads Mikkelsen kivételes alakításával és A nagy szépség, melyről villámkritikát alább olvashatnak. 

A nagy szépség (Paolo Sorrentino)

„Nem értek, de egy kicsit beszélek angolul” – kezdte Paolo Sorrentino, az idei Golden Globe utáni rögtönzött sajtótájékoztatón. Az extravagáns frizurával, alig észrevehető aranyfülbevalóval és a formalitásoknak megfelelő szmokingban megjelenő olasz direktor korántsem volt megilletődve, pedig akkor már a Hollywoodból tudósító külföldi újságírók kitüntetésével  kezében állt a pódiumon. „Nagyon jól ismertem már ezt a karaktert, Nápolyból, Olaszországból. Itt találkoztam olyan emberekkel akik hasonlóan öltöztek, hasonlóan éltek, és egyszerűen beleszerettem ebbe az embertípusba. Ezután döntöttem úgy, megalkotom ezt a karaktert.” – folytatta Sorrentino, a Toni Servillo által zseniálisan megformált főhősről. Az idei év szerintem legjobb filmjének középpontjában egy Jep Gambardella nevű író áll, kinek életébe először 60. születésnapján nyerhetünk bepillantást. Személyiségét nem nehéz definiálnunk: ő egy a szó szoros értelmébe vett felesleges ember. Napról-napra csak a különböző partikat járja, nőket visz az ágyba, vagy éppen (ál)intellektuális diskurzusokat folytat hozzá hasonló barátaival, a Colosseum melletti apartmanja teraszán. Tulajdonképpen viszont semmit nem csinál. A film mozgatórugója ez a felismerés. Az íróként csupán egy „ponyvát” jegyző Jep, aki nem is értjük, hogy miként él ilyen fényűzésben, hatvan évesen kénytelen rádöbbenni, hogy eddigi élete „mit sem ér”. „Azt hiszem az emberek által elvesztegetett időről szól. De nem csak néhány rómairól, vagy olaszról, hanem arról a tényről, hogy az élet gyönyörű ám fárasztó” – zárja mondandóját a kortárs művészfilm egyik királya, akit reméljük holnap már egy másik elismeréssel a markában hallunk mesélni a kiváló alakításokban és groteszk jelentekben gazdag, keserédes alkotásáról: A nagy szépségről. 

Komoróczy Tibor

best-foreign-film_2.jpg

A kiélezett versengés csak a néző javára válhat. Csupa jó filmet láthattunk 2013-ban és ez a tavalyi meglehetősen gyenge felhozatal után üdítő tény. A nyertes kiléte több kategóriában is erősen kérdéses, de mindenre választ kapunk ma hajnalban, 1 óra magasságában. Az idén Ellen DeGeneres által vezetett show 3 és 4 óra közötti hosszúságú lesz, akik nem viszolyognak a rendkívüli mennyiségű reklámtól, azoknak ajánlatos, hisz hangulatában még egyszer sem okozott nagy csalódást a gála. 

Fehér Tamás

Van egy kifejezés, amit minden egyes Oscar gálán hallhatunk: „And the Oscar goes to…”. Ám az idei ceremónián egy másik mondat is nagy szerepet kap majd: „Based on a true story” – emlékeztet a Time magazin, hisz hat, több kategóriában is esélyes film: a Wall street farkasa, az Amerikai botrány, a Philips kapitány, a Mielőtt meghaltam, a Philomenia, illeve a 12 év rabszolgaság is megtörtént események alapján íródott. Saját favoritjaim is közülük tudom megnevezni: A Wall street farkasa, az Amerikai botrány és a Mielőtt meghaltam. Be kell valljuk, mind a hárman tipikus amerikai film, széles nézőközönségnek szánva, nagy színészekkel, nagy ívű történettel. Mégis megállapíthatjuk, ezen alkotások azon túl, hogy a hollywoodi elvárásoknak megfeleltek, egy tehetséges, feltörekvő, vagy épp egy veterán rendezőnek hála ki tudtak emelkedni a sűrűből. Persze kellettek ehhez még olyan alakítások is mint a Leonardo Dicaprioé, Matthew McConaugheyé, vagy Christian Bale-é. Valószínűsíthetően – megérdemelten - hármójuk közül kerül ki majd a legjobb férfi alakítás kategória győztese, nem úgy mint a rendezőknél, ahol nem csak Steve McQueen, hanem a Gravitációt jegyző Alfonsó Cuarón is megfoszthatja nagy kedvencemet, Martin Scorsese-t a díjtól. A legjobb eredeti forgatókönyv díját vakon ajánlom oda a Nő-nek, bár Woody Allennek is kijárhatna, azok után, hogy kicsit elszakadt monomániás személyétől. A színészekhez visszakanyarodva: a hölgyeknél Amy Adams érdemelné ki a legjobban a szobrot, más kérdés, hogy megkapni viszont Cate Blanchett fogja. Persze latolgatni szinte őrültség: az Oscar mindig tartogat meglepetéseket a filmwk kedvelői számára. Most sem lesz ez másképp. 

Komoróczy Tibor

Címkék: kult Oscar 2014