Ajánló: A Riviéra vadorzói

Rengeteg kiváló vígjátékot és szélhámos filmet készítettek már a filmtörténet során. Ez a két műfaj gyakran kerül egymással relációba, például A nagy balhé című filmben, amely egy elképesztően magas szintet ütött meg ebben a kategóriában. Sokáig úgy gondolhattuk, nem lesz még egy alkotás, amely csak egy kicsit is megközelítheti ezt, de A Riviéra vadorzói legalább olyan briliáns, mint az előbb említett film.

A történet két szélhámosról, Lawrence Jamieson-ról és Freddy Benson-ról szól, akik ellentétbe kerülnek munkájuk helyét illetően. Ugyanis mindkét férfi a Beamount-sur-Mer városka gazdag nőitől szeretne pénzt kicsalni. Lawrence megpróbálja eltávolítani kétszer is Freddy-t a városból, de próbálkozásai kudarcba fulladnak. Ezután a két szélhámos inkább egyesíti erőit, de az egyezség néhány hét múlva fogadássá változik át…

a-riviera-vadorzoi-2.jpg

A Riviéra vadorzói tipikusan olyan film, ahol nem lehet tudni, hogy mi fog történni a következő pillanatban. Ezt a zseniálisan csavaros forgatókönyvnek köszönhetjük. A film két teljesen elütő karakter párbaját mutatja be. Freddy, az amerikai, a nők szánalmára épít, és az ő szélhámosságai kimerülnek abban, hogy egy potya ebédhez jusson. Vele szemben áll az angol úriember, Lawrence, aki egy távoli ország hercegének adja ki magát, és szerepe szerint támogatást gyűjt az országában lévő szegény gyerekeknek. A történet ismertetésében említtetem, hogy a két szélhámos egyezséget köt. Itt úgy tűnik, a film felveszi ezt a fonalat, és ezt fogja majd végigvinni. Szerencsére nem ez történik, a rendező képes újabbnál újabb nagyszerű ötletekkel előállni. A kisstílű és nagystílű közti különbségek felszínre kerülését követően, arról döntenek, hogy amelyikük hamarabb csal ki ötvenezer dollárt egy bizonyos Janet Colgate-től, az maradhat a városban. Ez után az új vezérfonal még parádésabban szórakoztató jeleneteket szül, mint a korábbi. Mindkét szélhámos a saját habitusát, a saját kis trükkjeit próbálja bevetni a hölgy megkárosításának érdekében.

A két főszereplő közül egyértelműen a Lawrence-t játszó Michael Caine viszi prímet, bizonyítva, hogy vígjátéki szerepet is nagyszerűen tud játszani. Zseniálisan hozza a gentleman szerepét, igazi jutalomjáték számára. Steve Martin élete talán legnagyobb lehetőségét kapta meg, valamennyire élt is vele, vannak jó pillanatai, de Caine lejátssza őt a vászonról.

Mindent összevetve A Riviéra vadorzói egy rendívül szórakoztató, nagyon csavaros alkotás. Mindenki számára befogadható könnyed kikapcsolódás. A humora pedig utánozhatatlan.

Gaál Csaba