Vélemény - a hét témája: Hol van Leonardo DiCaprio Oscar-díja?

...and the Oscar goes to... Matthew McCounaghey! - hangzott a mondat Leo rémálmaiban és bizony a vasárnapi Oscar-gálán is. Leonardo DiCaprio, korunk egyik legtehetségesebb filmszínésze lecsúszott a negyedik Oscarjáról is. A teljes internet felbolydult, mindenki érte szorított, mindenkinek csalódnia kellett. De mi lehet az oka, hogy a negyven éves, tagadhatatlanul páratlan színészi teljesítményeket halmozó DiCaprio zsebében még soha nem landolt a filmes világ legrangosabb elismerése? 

wolf-of-wall-street-leo-speaks.jpg

Az idei év kétségtelenül a 2011-ig romkomok rózsaszín ködében rejtőzködő Matthew McCounaghey éve volt. Adott egy remekül elsült 2012, melyben meglepetésszerű szerepeket vállalt négy addigiaktól eltérően komoly alkotásban (Az igazság ára, Gyilkos Joe, Börni, Mud). A 2013-at a Magic Mike című Soderbergh alkotással indította, ahol mindenkit lejátszott a színről. Ezt követte a DiCaprio főszereplésével készült Wall Street farkasában kapott zseniális mellékszerepe, ahol csupán 5 perc szerepléssel a film egyik legemlékezetesebb karakterét formálja meg. Elvállalta a szerepet a köztudatba nemrég berobbanó True Detective-ben, mely már az első évada során az egyik legjobban várt sorozattá lépett elő. A szériát a korona ékköve zárta, a Mielőtt meghaltam, mely elhozta számára a jól megérdemelt Oscar szobrocskát, ami mindig emlékeztetni fogja majd, arra a két évre, mikor dobta a vigyorgós, de bugyuta hollywoodi szépfiúcska szerepet és igazi színész naggyá emelkedett. S ő erre csak annyit mond: All right, all right, all right!

Na és mit mond Leo? Egy komplett alakítás, szokásos DiCaprio szint, ebben is, mint legtöbb filmjében remekel. Ám valahogyan mégis érezzük, hogy bár Scorsese-nél jó irányba gurult a gyógyszer, a film kihívó stílusa a legtöbb nézőnek tetszett, a Wall Street farkasa talán mégsem annyira Oscar kompatibilis. Így is, úgy is, Jordan Belfort megformálása aranyat ér. Azonban az Amerikai Filmakadémia egy évben csak egy főszereplőt díjaz... Tökéletes - és filmes viszonylatban meglehetősen ritka - két év, vagy sok éve méltatlanul mellőzött tehetség? Idén előbbi győzedelmeskedett, abszolút jogossággal. Így hát ha Leonardo nem hagy fel örökre a színészkedéssel, minden bizonnyal csak ennyit mondhat: Egy újabb év Oscar nélkül.

1965688_914036931959297_1637002526_o.jpgGyönyörű gesztus: McCounaghey három embert ölel meg. Feleségét, színésztársát egyben barátját, és sanyarú sorsú ellenfelét.

De ha Leonardo DiCaprio valóban a ma egyik legnagyobb spílere, mégis hol van a jól megérdemelt kitüntetése? Nem mondhatnánk, hogy az akadémiának problémája van a mellőzött talentummal, hisz már 4 színészi jelölésnél jár, a Gilbert Grape-ben, az Aviátorban, a Véres gyémántban és a legutóbbi Wall Street farkasában betöltött szerepeiért. Emellett annyi elmaradt nominációval büszkélkedhet, hogy inkább ki sem számoljuk. 

1994 márciusa. Az ifjú Leo először hallhatta nevét az Oscar-ceremónián, a jelölteket bejelentő Marisa Tomei szájából. A 19 éves színész mint legjobb férfi mellékszereplő kvalifikált a patinás érdemre, olyan nevek mellett mint Ralph Fiennes, John Malkovich, vagy éppen a nyertes, Tommy Lee Jones. Eddig még csak sorozatok, kisebb filmszerepek és a hírnevet elhozó, Robert De Niro szereplésével készült, Ez a fiúk sorsa állt mögötte, a kis Leonardo már ekkor nagy tehetségnek számított, hisz első komoly filmszerepében nagyon meggyőző volt. Így kapta meg a szerepet a készülő Gilbert Grape-ben, melyben Johnny Depp mellett dolgozhatott. Bár a fiatal színész lehengerlő alakítást nyújtott be az értelmi fogyatékos Arnie szerepében, nem volt nagy valószínűsége, hogy ebben az évben épp ő fut be a díjért. 

depp_dicaprio.jpgDepp és DiCaprio a Gilbert Grape 1993-as bemutatóján

2004-et írunk. DiCaprio az egyik legkeresettebb hollywoodi filmszínész. A 95-ös Egy kosaras naplója apropóján újra felütötte a fejét, de a legnagyobb dobása az 1997-es Titanic, mely után milliónyi tinilány vágyálma lett. A világ legtöbb bevételt hozó filmje elismert színész helyett inkább tinédzser szívtipróvá tette, az előbbi titulus még váratott magára, egészen 2002-ig, ahol a Kapj el ha tudsz című Spielberg rendezésben és a New York bandáiban tette le a névjegyét. Utóbbi alkotás volt az első közös filmje Martin Scorsesevel, a De Niro-érát idéző kapcsolatuk eddig 5 nagyszerű filmet szült. Ennek az együttműködésnek eredménye az Aviátor (ami a 2. Scorsese-DiCaprio). ami 11 év után ismét jelölést hozott Leo számára. A Howard Hughes életét bemutató Scorsese-opuszban minden megvolt ami DiCaprio Oscarját elhozhatta volna, grandiózus igaz történet szereplője, sikerhajhász, excentrikus karakter, végzetes betegséggel és nem mellesleg egy első osztályú alakítás. Joggal kijelenthetjük, hogy ha valaminek, hát a 2004-es esztendőnek kellett volna meghoznia Leo szobrocskáját. But, the Oscar goes to Jamie Foxx, aki Ray Charles életét mutatta be. Vitatható, hogy Foxx alakítása meggyőzőbb volt DiCaprio Howard Hughesánál, ahogyan az is, hogy teljes pályaképet tekintve az - egyébként remek - Jamie Foxx, vagy Leonardo DiCaprio érdemli meg inkább az Oscar-díjat..

A következő állomás a 2007-es Ocar-díjátadó, Leo remek esélyekkel indul a harmadik jelölésének díjra váltásáért, hiszen két olyan alakítást is bemutatott a 2006-os idényben, amiből másoknak egy egész életre jut egy. Nevesítve a Tégla és a Véres gyémánt, utóbbiért jelölték Oscarra, és az előbbiért is bátran tehették volna. Így hát joggal bízhatott benne az akkora Hollywood egyik legnagyobbjának számító színész, hogy reggelre már gazdagabb lesz egy szoborral. Így történt? Nem. Helyette Forest Whitaker örülhetett, az ugandai diktátort, Idi Amint bemutató Utolsó skót királyért, mely egy tipikus Oscarnak hízelgő produkció. Leo-t lenyomta a történelmi töltet, két fantasztikus alakításával megint üres kézzel volt kénytelen hazatérni, mely talán a legnagyobb csalódás karrierjét tekintve.

leo.jpgEgy év, két fantasztikus alakítás - Véres gyémánt (bal) és a Tégla (jobb)

A forgatókönyv innen már ismert, hedonista, drogfüggő brókerkirály, Scorsese köntösben, kontra fantasztikus évet futó, pálfordulást tevő McCounaghey. All right, all right, all right, Leo újra csüggedhet. Rossz szájízzel nézhetünk rá az egyik legnagyobb hollywoodi filmszínész pályájára, ha Oscar után kutatunk. Négyből kettő az övé lehetett volna, de egy minimum. Hogy a visszavonulásáról szóló pletykák mennyi igazságot tartalmaznak, még nem tudjuk, ahogy azt sem milyen DiCaprio filmeket hoz majd a jövő. Hollywood egyik legnagyobb csillaga káprázatos alakításokkal szórakoztatta a nagyérdeműt eddig is, ahogyan reményeink szerint ezután is fogja.. az Oscar meg majd jönni fog, előbb vagy utóbb. 

Boldog nőnapot, minden nőnemű olvasónknak! 

Fehér Tamás