Kult: A 10 legjobb Meryl Streep-film

Meryl Streep a legnagyobb színésznő, aki valaha a filmvásznon megfordult. Ezzel a kijelentéssel szerintem nem vállalok túl nagy kockázatot. Ez a nő fantasztikus! Bármilyen szerepet - műfajtól és rendezőtől függetlenül - el tud játszani. Nincs számára lehetetlen. Meryl Streep titka (attól függetlenül, hogy egy zseni) szerintem az, hogy minden szerepét nagyon komolyan veszi, és a szerepmegformálás valami olyan mélységét mutatja be, amely egyértelműen kiemeli őt a színésznők közül. Ennek köszönhetően nincs is gyenge vagy közepes alakítása, csak jó vagy egészen szenzációs. Streep-nek van egy különleges tulajdonsága: mindegy, hogy fő- vagy mellékszereplő, ha látod a vásznon, nem tudod róla levenni a szemed. Vakfoltot hagy maga körül. Színésznőkre nem nagyon jellemző ez az adottság, Streep esetében azonban ez a helyzet.

Véleményem szerint két ember létezik a világon: aki látta játszani Meryl Streep-et, és szereti illetve az, aki még egyáltalán nem látta egy filmben sem, és azt sem tudja, hogy a világon van. Meryl Streep szerintem méltán megérdemli, hogy Hollywood királynőjének nevezzem. Talán a rekordot jelentő 18(!) Oscar-jelölés illetve a 3 Oscar-díja fel is jogosít erre. Streep-ben az a csodálatos, hogy olyan színészekkel játszott a vásznon, mint Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Al Pacino, Robert De Niro, Clint Eastwood, Nicolas Cage, Kevin Kline, Philip Seymour Hoffman, de mindegyikükkel egyenrangú vagy náluk jobb alakítást tudott nyújtani. Meryl Streep-ben keveredik, a tehetség, a zsenialitás és a profizmus és ezek, amikor kivetülnek a vászonra, valami olyan elképesztő hatást képesek elérni a nézőben, amely egyszerűen leírhatatlan. Nem lehet megmondani mi ez, csak azt érzed, hogy ez a nő tud valamit.

meryl-streep-01.jpg

Írásomban arra vállalkozok, hogy a 10 legjobb Meryl Streep- filmet bemutassam. Szerintem lesz olyan alkotás, amely meglepetést okoz, lesz olyan, amely nem, de a lényeg az, hogy ettől függetlenül jobb, ha minden Streep fémjelezte filmet megnézünk, és csodáljuk Hollywood királynőjének nagyságát.

 

10. Mamma Mia!

 

Ez az a film, amelynek szerintem nem több a forgatókönyve tíz oldalnál. Valójában a Mamma Mia jól összevágott klipek sorozata, de mégis a hangulata meg tudja fogni a nézőt, igazi kikapcsolódást tud nyújtani. A Mamma Mia azért került fel a listára, mert a nézése közben döbbentem rá, hogy Mery Streep-nek minden egyes szerep jól áll. Tényleg csak azt nem tudja eljátszani, amit nem bíznak rá. Énekel, táncol, látszik, hogy kiválóan érzi magát a szerepben. Meg se fordul az ember fejében, hogy Hollywood királynője már 59 éves a film forgatásakor, de legalább 15 évet letagadhatna, annyira felveszi a versenyt a fiatal színészekkel.

mammamia.jpg

 

9. A francia hadnagy szeretője

 

Ez a film 1981-ben készült egy igen érdekes koncepció mentén. A történet valóságsíkja egy forgatáson zajlik, ahol a két főszereplő színész (Meryl Streep és Jeremy Irons) viszonyba keverednek egymással, míg a másik szálon az adaptált sztorit látjuk a két főszereplővel a 19. században. A film jól mutatja be a 19. századi viszonyokat, főleg a nők helyzetével foglalkozik. Meryl kettős szerepben látható: egyszerre játssza el a színésznőt illetve a színésznő által életre keltett szeretőt. Frenetikus alakítást láthatunk tőle, talán soha nem játszott ehhez hasonlót. A tekintetéből árad a jóság és az elveszettség, annyira ártatlan és szűzies a szerepben, mint még soha pályafutása során.

mer.jpg

 

8. Julie & Julia - Két nő, egy recept

 

Kevésbé ismert filmje ez szerintem Streep-nek, ahol egy kissé bolondos, de szeretetreméltó nőt játszik. Streep nagyszerű alakítást nyújt: szinte felismerhetetlen a szerepben göndör haja valamint elváltoztatott hangja miatt. Julia Child (Streep) az 1950-es évek Párizsában ismerkedik meg a konyhaművészettel, amelyet olyan jól megtanul, hogy később saját műsora lesz hazájában, az Egyesült Államokban. A film két idősíkon játszódik: az említett cselekményszál mellett egy a, 2000-es évek elején értékválságba került nő (Amy Adams) életét ismerhetjük meg, aki blogjában Julia Child receptjeiről ír. Egy rendkívül elbűvölő, szórakoztató, profin elkészített gasztrofilm a Julie and Julia, de mindeközben politikai aspektus valamint magánéleti konfliktusok is színesítik az alkotást.

Julie-Julia_jpg_595x325_crop_upscale_q85.jpg

 

7. Jól áll neki a halál

 

Ezzel a filmmel sokáig hadilábon álltam. A beharangozói alapján egy irritáló alkotásnak találtam, hiába szerepeltek benne kiváló színészek. Végül nemrég megnéztem, és lehaltam tőle. A Jól áll neki a halál egy kőkemény szatíra. Korunk szépségiparát, és az emberek állandó tökéletességre való törekvésének vágyát gúnyolja okosan felépített rendezéssel valamint forgatókönyvi munkával. No, meg nagyszerű színészi alakításokkal. Bruce Willis, Goldie Hawn valamint Meryl Streep olyan szerepben vannak, amelyet soha nem láthattunk tőlük. Hollywood királynője itt is kiemelkedő. Streep egy önző, egoista színésznőt játszik, aki elszereti barátnőjének a pasiját. Szenzációsan harsány, már-már ripacskodó játékot nyújt, amely teljesen illeszkedik a szatíra műfajához. Ez a fajta szerep úgy tűnt távol áll tőle, de megmutatta, hogy vígjátéki szerepben is tud emlékezeteset nyújtani.

dbh16.jpg

 

6. Kétely

 

A Kétely egy igen kényes témával, a katolikus egyházban megjelenő pedofíliával foglalkozik. Az 1960-as évek Amerikájában játszódó történetben egy katolikus iskola igazgatónője, a bigott, merev Aloysius Beauvier Flynn atyát azzal vádolja, hogy megrontott egy tanulót. A film nem egyházellenes valamint nem foglal állást sem az atya, sem a nővér mellett. Nem mutat semmi megbotránkozatót, éppen az a kérdés az egész sztoriban, hogy történt-e egyáltalán valami az atya és diák között. A Kétely egy kiváló film, annak ellenére, hogy hordoz magán néhány hibát. Azonban a színészek hibátlanok! A nemrég elhunyt Philip Seymour Hoffman brillírozik a szimpatikus atya szerepében, Amy Adams bizonyítja, hogy az egyik legígéretesebb színésznője ma Hollywoodnak. Meryl Streep pedig megint megmutatja nekünk sokoldalúságát a konzervatív, vaskalapos nővér szerepében. Mindhárom színészt Oscar és Golden Globe-díjra jelölték, teljesen megérdemelten. Pótolja, aki nem látta!

doubt2.JPG

 

5. Angyalok Amerikában

 

Milyen sorozat az, amelyben Al Pacino, Meryl Streep és Emma Thompson játszanak? A válasz egyértelmű: fantasztikus! Az Angyalok Amerikában szerepeiért egész Hollywood sorban állt, annyira sikeres volt a Tony Kushner remek darabjából készült, hat részes minisorozat. A történet több cselekményszálon játszódik, amelyek közül néhány kiegészül egészen kiváló tudatalattiban játszódó jelenetekkel. A sztori az 1980-as évek közepén játszódik Ronald Reagan elnöksége alatt. Olyan kényes, tabu témákkal foglalkozik, mint a homoszexuálisok helyzete, az AIDS, vallási különbözőségek, mindezt teszi az akkori Amerika intoleráns és konzervatív társadalmában. A színészek egytől egyig nagyszerűek. Szinte minden fontosabb karaktert játszó színész Emmy- és Golden Globe díjat kapott illetve maga a sorozat is legjobb lett műfaján belül. Streep négy szerepben tündököl, ebből három igen fontos a történet szempontjából. Megjelenít egy mormon anyát, egy szellemalakot valamint egy rabbit, briliánsan. Erre megint csak annyit lehet mondani, hogy non plus ultra.

Meryl-Streep-Angels-In-America.jpg

4. Kramer kontra Kramer

Fontos állomása Meryl Streep karrierjének a Kramer vs. Kramer, hiszen ebben a filmben nyújtott alakításáért nyert először Oscar-díjat. A Kramer vs. Kramer továbbá azért került fel a listára, mert Streep a feminista oldalát is megmutatja benne. Több ilyen alkotása van (Távol Afrikától, Féltékenység), de szerintem ez a legjobb. A film egyszerre férfi feminista és női feminista. Kevésbé jelenik meg benne, de jól vázolja fel, hogy egy nőnek milyen nehéz egyszerre anyának, dolgozó nőnek, háztartásbelinek lenni. A fővonalat itt azonban a férfi feminizmus jelenti. Jól mutatja be a Kramer vs. Kramer, hogy egy férfi is lehet jogfosztott, tőle is el lehet venni gyereket. Egy kicsit szirupos, olykor nyálas a film, viszont a sztorija nagyon fontos és érvényes ma is. A főszereplő Dustin Hoffman mellett Meryl kiváló az anya szerepében, és ugyan keveset van a vásznon, de akkor emlékezetes. Nagyszerűen fogja meg a karakter anyai és karrierista oldalát, remekel a filmben.

kramer-vs-kramer-movie-still-5.jpg

 

3. Adaptáció

 

Az Adaptáció egy rendkívül bonyolult és komplex filmalkotás, a sztorija hasonlít a Robert Altman által készített A játékos című filmhez. Mindkét film arról szól, hogy hogyan készült el az alkotás forgatókönyve. Charlie Kaufman (Nicolas Cage) forgatókönyvírónak Susan Orlean (Meryl Streep) könyvének adaptációját kell megírnia. A valóságban ténylegesen Charlie Kaufman írta az Adaptáció forgatókönyvét. Kreált magának egy ikertestvért, és a történet az ő kapcsolatukról illetve a forgatókönyvírás nehézségeiről szól. A történet több szálon fut, egyszerre látjuk Susan Orlean regényének valamint Kaufman forgatókönyvének elkészültét illetve az Adaptáció című film születését. Valóság és fikció ilyen fokú keveredése ritka, ajánlott a megnézése mindenkinek. Meryl Streep igazából mellékszereplőként van feltüntetve, azonban szerintem egyértelműen főszereplő. Susan Orlean kiválóan megírt jellemfejlődését Streep remekül jeleníti meg a vásznon. Hollywood királynője itt egy egyre jobban szellemileg és erkölcsileg lecsúszó újságírónőtt alakít, bebizonyítva, hogy az antikarakterek sem állnak messze tőle, és ha kell, bármikor képes eljátszani egy aljas bestiát is.

adaptation_meryl_streep.jpg

 

2. A szív hídjai

 

Clint Eastwood 1995-ben gondolt egy merészet és megrendezte A szív hídjai című filmet. A keményvonalas republikánus, fegyverpártoló Eastwood egy briliáns, érzelmes, minden pátosztól mentes alkotást hozott létre, amely megint csak jelzi rendezői nagyságát. Egy nagyszerű romantikus történet, amely semmiben sem követi a hollywoodi trendeket, sőt, igen erős drámaiság és egy komoly erkölcsi dilemma jellemzi. Francesca (Meryl Streep) egyedül marad otthon, miután családja egy távoli vásárra megy, és a háztartásbeli anyuka megismerkedik egy fotóssal, Robert Kincaid-el, akibe szerelmes lesz, és négy gyönyörű napot töltenek el együtt. Szívszorító történet, és Streep egyik leghatalmasabb alakítását nyújtja itt. A színjátszás olyan finomságait képes felmutatni, amelyet rajta kívül csak nagyon tudnak. Az élettől begyepesedett, azonban a szerelemtől egyre jobban kinyíló anyukát elképesztően hitelesen adja elő. Ez az alkotás egyrészről azért csodálatos, mert Eastwood remek érzékkel nyúlt a romantikához és ízlésesen rendezte meg, másrészt pedig Hollywood királynőjének frenetikus szerepmegformálása miatt. Kötelező megnézni minden filmrajongónak!

The-Bridges-of-Madison-County-bridges-of-madison-county-22687821-600-337.jpg

 

1. Sophie választása

 

Azt gondolom, hogy amit ebben a filmben Meryl Streep játszik, az méltán pályázhatna a filmvásznon nyújtott legnagyobb alakítás díjára. A film maga az egyik legjobb és legnyomasztóbb holokausztdráma, amely nem a holokauszt borzalmait, hanem annak feldolgozását mutatja be. A történet Amerikában játszódik, nem sokkal a második világháború után. Sophie (Meryl Streep) egy lengyel menekült, aki megismerkedik a skizofrén, idegileg labilis Nathan-nel. Szerelmük viharos, ugyanis Sophie a túlélő bűntudatával egész egyszerűen nem tud mit kezdeni, és egy sötét titkot rejteget magában, amelyet nem hajlandó megosztani senkivel. Nem akarok belemenni a holokauszt-téma fejtegetésébe, inkább adózni szeretnék Meryl Streep színészi nagysága előtt, amelyet az egekig lehet magasztalni annyira fantasztikus. Sophie lelkileg, érzelmileg, erkölcsileg teljesen össze van omolva, amelyet próbál elrejteni. Streep zseniálisan adagolva mutatja fel a karaktert, annak zárkózottságától egészen a teljes megnyílásig, addig, amikor Sophie már vállalja tettének súlyát. Hollywood királynője a filmben végig lengyel akcentussal beszél, amely csak növeli alakításának zsenialitását. A történet alatt Meryl kiválóan mutatja meg a lelkileg megnyomorított, érzelmei és Nathan rabságába esett nőt. Kifogástalan szerepmegformálását Oscar- és Golden Globe-díjjal jutalmazták, de ezen felül sokat elmond alakításáról, hogy rendszeresen előkelő helyeken végez azokon a toplistákon, ahol a valaha volt legnagyobb alakításokat állítják sorrendbe. A filmben van egy hihetetlenül brutális jelenet, amikor is Sophie-nak választania kell, és amelyet én amióta láttam a képtelen voltam újranézni, annyira megrázó. Már csak emiatt is érdemes megnézni a Sophie választását, de aki imádja Meryl Streep-et annak egyenesen kötelező!

sophieschoice1.jpg

Még egy kis adalék a színésznőhöz. Meryl nem feltétlen az az éteri szépség, nem az a szexbomba, aki különböző bulvárújságok címlapjain kelleti magát, viszont éppen ennek megfelelően az arca minden egyes szerephez és karakterhez képes idomulni, legalábbis szerintem. Egyszerűen minden jól áll neki, nincs szerep, amelyet ne tudna magáévá tenni. Meryl Streep a színjátszás olyan széles spektrumán játszik, amelyen senki más. Lehetetlen Őt beskatulyázni. Néhány film, amely kimaradt a listából, de sokoldalúságát mutatja: a Silkwood-ban egy igazi prolit játszik, aki egyre jobban változik át egy kőkemény aktivistává. A Képeslapok a szakadékból című filmben egy kokainista színésznőt hoz, a Gyomok között című alkotásban pedig hajléktalant alakít. A Vaslady-ben Margaret Thatcher-t hozza szenzációsan, Az órák című filmben pedig egy leszbikus nőt játszik, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy Meryl Streep a legnagyobb színésznő a világon. A múltban senki sem volt jobb nála, a jelenben és a jövőben pedig szerintem nem fog születni hozzá hasonló kvalitású színésznő.