Ajánló: David Gale élete

A halálbüntetés témája igen kényes kérdés. Egyesek szerint elrettentő hatása van, és ők azt vallják, hogy egy ember megteheti azt a másikkal, hogy elveszi egy másik ember életét az állam által felruházva. Azonban rengeteg ellenzője van a halálbüntetésnek, akik nem érzik azt, hogy az állam kényére-kedvére megölhet embereket. Véleményem szerint az ember nem áll azon az erkölcsi szinten, hogy életről és halálról döntsön. Úgy gondolom az állam feladata pedig az állampolgárok védelme, nem az igazságszolgáltatás. Ha az állam bünteti a gyilkosságot, akkor mégis honnan veszi a jogot ahhoz, hogy ő gyilkoljon?! Csak egy példa: kérdem én, azt az embert ki fogja megölni, aki megnyomja a gombot, és beleereszti a halálos injekciót az elítéltbe? Ugyanis ő is megöl éppen egy embert, tehát a logikát nézve őt is meg kell ölni valakinek és így tovább. Persze, lehetne fejtegetni tovább a halálbüntetés kérdését, de most ajánlani szeretném Alan Parker alkotását. Először nem akartam ennyire belemenni ebbe a témába, de csak sikerült, mert egy olyan nagyszerű film, mint a David Gale élete ezt hozta ki belőlem.

David Gale (Kevin Spacey) 6 éve ül a siralomházban, várva kivégzését, ugyanis megölte kolleganőjét, Constance Harraway-t (Laura Linney). 3 nap múlva kivégzik, de ő szeretné elmesélni életét egy fiatal riporternek, Bitsey Bloom-nak (Kate Winslet). Bitsey úgy érzi Gale ártatlan, ezért nyomozásba kezd, hogy bizonyítsa ezt. Gale visszaemlékezéseiből kiderül, hogy Gale egy köztiszteletben álló egyetemi professzor, aki mellesleg egy Virrasztás nevű helyi civil szervezet tagja, amely a halálbüntetés ellen küzd minden erejével. Gale egy bulin lefekszik egy diákjával, aki nemi erőszakkal vádolja meg, és innentől kezdve a professzor lába alól kicsúszik a talaj. Felfüggesztik munkahelyén, a családja elhagyja, inni kezd, és kilátástalanságba fordul át élete…

david.jpg

Az én megítélésem szerint kevesen ismerik a David Gale élete című filmet. Nem adják a TV-ben, nem kapott nagy visszhangot a filmes fesztiválokon. Pedig Alan Parker rendező a halálbüntetés témáját nagyszerűen, egyértelműen a jó értelemben vett baloldali szellemiséggel dolgozza fel. A pergő és fordulatos cselekmény nem ül le egy percre sem, végig izgulunk és meglepődünk a „nyomozóvá” átvedlett Bitsey-vel. A David Gale élete egy remekül megkomponált, igényes és profi munka. Alan Parker egyszerre rendezett egy kiváló bűnügyi drámát és egy nagyon erős erkölcsi drámát. Egy többször nézős, elgondolkodtató, de mégis parádésan szórakozató film a David Gale élete, amely egy páratlan erkölcsi mintázatot állít elénk. A zárlat pedig hatalmas katarzis, igazán szívbemarkoló, amely felteszi a koronát az alkotásra.

The_Life_Of_David_Gale_11249_Medium.jpg

A cím különleges, hiszen két szempontból is értelmezhető: egyrészt úgy, hogy Gale elmeséli életét, másrészt pedig úgy, hogy itt ténylegesen egy ember élete a tét, és a kivégzésig lévő kevés idő nagyon feszültté teszi a filmet. Kevin Spacey szenzációs a lecsúszott tanár szerepében, átélhetővé és azonosulhatóvá teszi a karaktert. A film nézése közben azon gondolkodtam szívesen beülnék egy előadására, annyira karizmatikusan és szimpatikusan adja elő magát. A riporternőt játszó Kate Winslet nem különben járul az élményhez. Vele is maximálisan azonosulunk, rendkívül hiteles a szerepében. Érdemes megemlíteni Laura Linney-t, aki Gale munkatársnője, és akinek megölése miatt a professzor rács mögött ül. Ő is kiváló a szerepében, nagyszerű jelenetei vannak Spacey-vel.

Alan Parker alkotása azért is különleges számomra, mert meg tudta változtatni a viszonyulásomat a halálbüntetés témaköréhez. Egy igazán lehengerlő, okos, gondolkodásra késztető alkotás. Bátran ajánlom a halálbüntetés pártiaknak és ellenzőknek egyaránt, de azoknak is, akik imádják a szórakoztató és remek filmeket.

 

Gaál Csaba