Kult: A Menzel univerzum

Ő az a bizonyos reneszánsz ember aki imádja Chaplin-t, a mozit, a színházat, de titkos vágyai közt már nem egy újabb film, inkább egy halom meztelen nő szerepel. Alapvetően lustának, türelmetlennek vallja magát, ám ez rendezésein abszolúte nem látszik, filmográfiájában nem találunk összecsapott munkát. Ez a csupa szív, önironikus ember - akiről most szó van -  nem más mint Jirí Menzel, a cseh film kimagasló egyénisége, akinek top 3 alkotását szedjük most egy csokorba. Alkalom nélkül. Csak mert megérdemli...

20130412-jiri-menzel-filmrendezo-titanic-filmfesztival8.jpg

1. Az én kis falum 

"Téged eredetileg lónak teremtett az isten, de az utolsó másodpercben mégiscsak meggondolta magát!" - Pavel

A szubjektív rangos tetején - számomra megkérdőjelezhetetlenül - mi is állhatna mint a Bán János főszereplésével készült Az én kis falum. Még így előre érdemes tisztázni, hogy ez a mű nem Hrabal regény adaptáció, hanem Zdeněk Svěrák írásából született. Csupán azért teszek egy ilyen említést, mert jegyeiben szinte teljesen megegyezik a Hrabal alkotásokkal. Sör, bohém karakterek, utánozhatatlan poénok, s persze a falu. Otik szeretett faluja.

Érdemes kiemelni, hogy milyen gondossággal vannak ezek a karakterek kidolgozva. Egytől egyig  felejthetetlen figurák, Svěrák egészen kitűnő munkát végzett. Na és persze a színészek, Bán János, Marián Labuda és  kedvencem Rudolf Hrusínský, mint az állandóan ábrándozó doki, aki aztán nem kíméli a szolgálati Skodákat. Az i betűre a pontot pedig Jirí Menzel teszi fel, s gyűjt be filmje Oscar jelölést, Bán Jánost pedig számos elismeréssel halmozza el.

Nagyszerű filmélmény, ajánlatos sörrel megtekinteni - ami persze csak a hetedik lépcsőfokról jöhet...

10407_25790-az-en-kis-falum-01g-d000084123c8d0dac1277.jpg

2. Szigorúan ellenőrzött vonatok

"...a hatvannyolcas prágai tavasz idején ki figyelt oda úgy istenigazából az Oscarra?" - Jirí Menzel

Lehet vitatkozni arról, hogy az első pozícióba lenne a helye, de nem érdemes. Szenzációs film és kész. A közönség és a szakma is imádja, mai napig. Hrabal és Menzel második közös munkája, egy Oscart is besepert. Cseh alapmű. Václav Neckář színészi munkája dicséretes, a rendezésről pedig nem is beszélve. Hrabal az meg Hrabal. Ez mindent elmond...

...na és Tapicska...

Closely-Watched-Trains-1.jpg
3. Pacsirták cérnaszálon

"Na ezek itt a mi munkásaink, az egyik filozófus a másik ügyész, borbély, szakács vagy szaxofonista..." - Bizalmi

Menzel pacsirtái ugyan több mint 20 év várakozás után, de kirepültek a dobozból, s adtak szatirikus ám nagyon is hiteles képet az akkori életről. A Berlinálé fődíjas alkotásában a burzsoának titulált antisztahanovisták és szegény disszidens hölgyek dolgoznak egymás mellett egy Prága melletti gyárban, hogy aztán majd az általuk összegyűjtött acélból traktorokat vagy épp mosógépeket gyárthassanak a munkáspártiaknak. A szintén Hrabal elbeszéléseken nyugvó film főhősét Václav Neckář alakítja, aki szerelmes lesz egy disszidens lányba, feleségül veszi, ám még mielőtt valami komolyabb is történhetne köztük megjelenik a titkosszolgálat és belerondít az összképbe.

"Fiúk, ezek a kurvák ellopták az igazságunkat..."

vlcsnap-2012-08-14-12h32m27s42 (1).png

A lista persze folytatódhatna, hisz ki ne emlékezne a vad elejtésére a Hóvirágünnepben, Pepin sógorra a Sörgyári capriccio-ban, a "trágya laborra" az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandjaiban, vagy Ivan Barnev játékára a Őfelsége pincére voltam című legutóbbi Menzel alkotásban. 

A lista véges, ám Menzel örök...

Komoróczy T.